2018. január 25., csütörtök

Kinesio Tape mindenkinek?!

Manapság egyre nagyobb divatnak örvendenek a kinesio tapek. Mindenhol ezt látjuk: a tv-ben, sportolókon, a szomszédban, az ismerősünkön. Akárki akárhol hozzájuthat a szalagokhoz, ugyanis a megvásárlásukhoz nem szükséges papír. Sajnos a legtöbb ember már úgy véli, hogy a használatukhoz, felragasztáshoz sem szükséges semmilyen háttértudás, hiszen a népszerű videó-megosztó oldalakon kellő információhoz juthatnak a felhelyezésével kapcsolatban. Hát NEM! De előbb inkább ássuk bele magunkat a kinesio tape történetébe.

Az eredeti kineziológiai tape-ket Dr. Kenzo Kase és Nitto Denko fejlesztette ki és kezdte el gyártani az 1970-es években. Célja, hogy kihasználja a test öngyógyító folyamatait. Fő irányvonalai: a bőr és az izomzat neutrális és energetikai rendszerei.

Hatása: izomfunkcióra gyakorolt hatás, izomfunkció támogatása, izom tehermentesítése, vagy éppenséggel tonizálása, a lymphaticus rendszer aktiválása, nyirokáramlás sebességének növelése, fájdalomcsillapítás, izületi funkciók segítése: passzív támogatás, stabilizálás, funkcionális korrektúra, proprioceptív stimuláció, valamint a cuti-visceralis reflexek: ahol a bőrön keresztül hatunk a szervekre.

Mi a jelentősége a színeknek? Sokszor merül fel ez a kérdés és a találgatások: az egyik biztos erősebb, mint a másik. Nos, most leleplezem nektek a nagy titkot: a színeknek az erősséghez nincs semmi köze. Igaz, egyes elméletek szerint minden szín - ahogyan minden ember teste is-különböző rezgéseket közvetít. Azonban egy jobban elterjedt elmélet szerint a színterápiában van szerepük.


Kék – Nyugalom: Hűsítő, nyugtató, pihentető szín, görcsoldó, gyulladáscsökkentő hatású.
Fekete – Erő: Fokozza a piros és a kék szín hatását.
Bézs – Semleges: Testszínű, semleges hatású, egyáltalán nem feltűnő, esztétikai okokból gyakran használt szín.
Pink – Lazítás: Nyugtató hatással van a testre, az izmokat is ellazítja.
Narancs – Serkentés: Meleg, aktív szín, enyhíti az izom feszültségeit és görcseit. Az immunrendszert egészében erősíti, ezzel együtt mozgósítja a test összes öngyógyító erejét.
Vörös – Aktivitás: Melegséget, aktivitást, dinamizmust sugároz. Energetizáló hatású, fokozza a vérkeringést.
Lila – Kiegyenlítődés: Egyesíti a kék hűsítő és a vörös aktivizáló hatását.
Zöld – Harmónia: Relaxációs és nyugtató hatású. Ízületi gyulladásra ajánlott.
Citromsárga – Élénkítés: A nap színe, meleget és lelkesedést sugároz, élénkíti az idegrendszert. Jó hatással van a bőrproblémákra, a reumára valamint az ízületi gyulladásra.
Fehér – Tisztaság: A fény, a tisztaság, az egyszerűség jelképe, tisztító hatású is.ű

Most lássuk milyen tudással kell, hogy rendelkezzünk ahhoz, hogy megfelelően alkalmazhassuk ezt a technikát. Az első dolog, amit nem árt, ha tudunk: az izmok elhelyezkedése. Fontos az izmok eredésének és tapadásának, valamint működésének a pontos ismerete. Ha ez a pont megvan, akkor folytassuk a betegvizsgálattal. A vizsgálatot a beteg kikérdezésével kezdjük, majd a megtekintéssel folytatjuk, ahol minden irányból statikusan és mozgásban is megfigyeljük a panaszos területet. Az inspectiot a palpatio, vagyis a tapintás követi, végül a speciális tesztek elvégzése következik, aztán a már birtokunkban lévő információk segítségével felállítjuk a diagnózisunkat. A diagnózis felállítása után pedig a tanfolyamon tanultak szerint választjuk meg a megfelelő ragasztási technikát, illetve azt is hogyan ragasztjuk majd fel a tapet.

Mellékhatásai eddig még nem ismertek, azonban vannak, és érdemes is nagy figyelmet fordítani a kontraindikációkra, vagyis a használatát kizáró tényezőkre. Nem ajánlott a használata: bőrsérülések, nyílt sebek, pikkelysömör, akril allergia esetén, továbbá bármilyen viszketés vagy bőrirritáció esetén.
Összegezve: nem kell varázslatot keresni a hatásában, gyógyszert nem tartalmaz, csupán a test saját öngyógyító folyamatait használja ki a megfelelő felhelyezés esetén. A színeket nem erő, hanem a színterápia elve szerint, illetve éppen aktuális hangulatunk szerint választhatjuk meg. Természetesen a mai világban már mindenki mindenhez ért, de fontos lenne belátni, hogy nem lehet mindent interneten keringő videók segítségével megtanulni. Bízza mindenki szakemberre magát, sokkal könnyebb és hatásosabb lesz!

Hitter Kitti


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése