2016. július 25., hétfő

Süt a nap, nehogy szomorú légy! (II. rész)

Napszemüveg választásánál három dolgot kell fejben tartani:

Először a szűrőhatást. A szemüveg lehetőleg teljes mértékben szűrje ki a káros UV sugarakat, emellett persze csökkentse a szembe jutó látható fény (amit az emberi szem érzékelni tud) erősségét, egyenletesen szűrve a különböző színeket, speciális esetben (pl. síelésnél, vízi sportoknál, túrázásnál) egyes színeket kiemelve, a kontrasztokat erősítve. Az a napszemüveg, amely csak a látható tartományban (amit az emberi szem érzékelni tud) fejti ki szűrő hatását, káros. Ugyanis szemünk a látható fény erősségének csökkenésére úgy reagál, hogy tágul a pupillánk, ezáltal a nem csökkentett káros sugarakból nagyobb mennyiség jut a szembe. Az olcsó, nem ellenőrzött minőségű, nem optikai üzletben vásárolt, kizárólag divat igényeket kielégítő napszemüvegek használata veszélyes! Figyeljünk az optikai hatásra is, hogy a napszemüveg lencséje ne torzítson, mert ez az elmosódott látás mellett fejfájást okoz. Mind az optikai, mind a napszemüveg kereteknél lényeges, hogy figyeljünk a minőségére is. Egy jó szemüveg kényelmes, méretei anatómiailag helyesek, a felhasznált anyagok ellenállóak, a melegben tartják a formájukat, nem oxidálódnak, nem allergizálnak. Akiknek fontos, hogy a visszaverődő fény (pl. vízfelületről, motorház tetőről, útról) ne vakítson, válasszanak polarizáltnapszemüveget. Segítségével csökken a káprázás, javul a látásélmény és a képminőség. Napjainkban a gyártó cégek dioptriás napszemüvegeket is el tudnak látni polarizált szűrővel. Fontos tudni még, hogy a gyerekek szeme sokkal érzékenyebb az UV sugarakra, mint a felnőtteké. Az ő szemlencséjük átlátszóbb, ezért több káros sugarat enged át. A pupillájuk is tágabb, mint az idősebb generációké, így nagyobb felületen jutnak szemükbe az UV sugarak. Tehát nekik még fontosabb a jó minőségű napszemüveg, mint nekünk! Akinek fontos szeme egészsége, napszemüveg vásárlásnál mindenképp tartsa be a fenti tanácsokat! Figyeljen a szűrőhatásra, hogy a látható és láthatatlan fénysugarak ellen is védjen napszemüvege. Ezek mellett természetesen fontos a szemüvegkeret minősége is.
A túlzott napon való tartózkodás tehát nem csak a szemnek és a bőrnek káros,de bizony az egész testre is. Napszúrást,hőgutát kaphatunk ha nem tartjuk be a megfelelő napozási időket. Napszúrást akkor kaphatunk,ha nem védjük fejünket,így az sokkal melegebb lehet,mint más testrészünk. Oka a test túlmelegedése,a hőháztartás zavara. Enye esetekben fejfájás,szédülés,kábultság,émelygés és hányinger tapasztalható. Súlyosabb esetekben a testhőmérséklet hirtelen,jelentős emelkedése következik be (akár 39-40 Celsius fok is lehet). A nagyfokú fejfájás mellett a tarkó kötöttsége,merevsége alakul ki. A beteg tudata zavart lehet, eszméletét is veszítheti. Napszúrásban szenvedő betegen segíthetünk ha hűvös, elsötétített helyre visszük, nyugalomba helyezzük. Fektessük le és emeljük meg a lábát és a csípőjét. Vegyük le a beteg ruháit és kezdjük meg külsőleg hűteni (hideg borogatás a nyakra, mellkasra, vagy lágyékra, folyamatosan legyezve és locsolva a bőrt). Mérjük meg a beteg testhőmérsékletét. Ne adjunk lázcsillapítót! Adjunk hüvős folyadékot, lehetőleg vizet. Az enyhe tünetek 2-3 napos pihenés után elmúlnak. Tartós tünetek esetén kórházi kezelés szükséges. 


A lehető legjobb védelmet nem a krémekkel érhetjük el, hanem a napfény kerülésével, a ruházattal, kalappal, ezután jönnek csak a fényvédőkrémek. 
A megoldás tehát az, ha ésszreűen kerüljük a napot, ismerjük bőrtípusunkat és ennek megfelelően napozunk. Fontos, hogy ne csak a strandon védjük magunkat, hanem minden esetben, amikor a szabadban tartózkodunk.


Hodován Szabina

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése