2017. május 9., kedd

A kollégiumi élet szépségei (*visszatekintő*)

Jelen írásunkról nem tudtuk eldönteni, műfajilag hova soroljuk. Thriller vagy horror? Témája egyértelmű: a kollégiumi konyhák világába ad betekintést. Cikkünk oknyomozóriport, melyben túlélők és az ún. „fantomok” vallanak szerepükről ebben a könyörtelen és gátlástalan világban. Kollégánk helyszíni tudósítását olvashatják.

Meg vagyok győződve arról, hogy jelen korunk lángelméinek olvasztótégelye nem a Princeton, a Harvard, vagy a PTE-ETK, hanem a kollégiumi konyha. Ugyanis sehol máshol nem tudnak olyan mértékben fittyet hányni a szociális viselkedési mintákra és a fizikára, mint ezekben a helyiségekben. Én azelőtt még nem hallottam olyan esetről, hogy valaki odaégette a levest. Tulajdonképpen csak képzeletemben létezhetett együtt a két fogalom. Aztán bekerültem a kollégiumba és…
Valami tepsibetyár képes volt odaégetni a levesét. Egy serpenyőben. Kérdésemre, miszerint miért ebben melegíti, a következő választ kaptam: koszos a lábas. És akkor miért nem mosod el? Az ilyen kérdések feltevése, a titkok ilyen mértékű feszegetése nem vezet eredményre, sőt. Riportalanyunk a további kérdésektől elzárkózik, valamiféle büszke, dacos kifejezést erőltet arcára és távozik a helyiségből. A serpenyő pedig ottmarad, melegszik tovább és miután a forrás hatására eredeti közegükből kiszabaduló vízmolekulák eltávoznak a répás retkes rendszerből, nem marad más vissza, csak az éghető anyag. Az pedig a további hevítés hatására, mivel oxigén dús környezetben van, elszenesedik. Ennek nem lehetünk tanúi, ugyanis riporterünk már visszatért szobájába pestos spagettijével. Tepsibetyárunk pedig új szintre lép, ugyanis ezek után nyomát nem látni sehol a kollégiumban. Új megnevezése: fantom. A fantom nem ismer könyörületet, ha tűzhelyről van szó. A fantom nem ismer bűnbánatot, ha munkája háborús tömegsírokra emlékeztető eredményének számon kéréséről van szó. A fantom azonban létezik, és tevékeny.
Ismerősek azok a horrorfilmek amikben a szörny megjelenése előtti pillanatokban valami jellegzetes dolog történik? Például villognak a lámpák? A fantom feltűnése előtt egyetlen árulkodó jel van: a konyha még tiszta, de a halál hideg lehelete lengi be. A takarítást általában azon bátor férfiak és nők végzik, akik túlélték a horrort. Akik a helyiségbe belépve egy szénné égett kotyogót, mellette pedig tejforraló maradványait találják meg. Akik lazán kivágják a szemétbe ezeket, majd pedig letörlik a tűzhelyet és próbálják megfőzni az ebédjüket. Ezen névtelen hősök vívják mindennapi élet-halál harcukat a fantomokkal. Elbeszéléseikből próbáltuk a legszalonképesebb esetet kiválasztani:
- Bementem és annyit láttam ….eg, hogy Mordor összes lidérce egyszerre okádta körbe azt a ….a tűzhelyt valami sárga .…ással. Aztán rájöttem, hogy a hülye ….ok karamellát akartak csinálni, de a tej kifutott, a cukor meg valamilyen ismeretlen anyaggal keveredve begyulladt. A plafon megégett, a lámpát hamu borította. A padlózaton pedig látszottak a cipőnyomok a hamuban. Annyi eszük nem volt, hogy elvigyék az edényeket, mindent, de most komolyan, mindent otthagytak! A fakanál beletört a lábosba, érted ezt?! Az még nem nagy összeg, de kettő darab lábas edény és egy megégett bögre is ottmaradt. A bögre alja beleragadt a mázba és elvált a többi résztől.



Ehhez hasonló történetekből nincs hiány. A diákság egy része tűri, a másik viszont kihasználja a rendszert. Lábasmaffiák garázdálkodnak szerte-széjjel a városban. A rendőrség tehetetlen. Gordon Ramsay, a Baranya Megyei Konyhai Bűnesetek Osztály szakértője megkeresésünkre annyit tudott válaszolni: jelenleg az országos és EU-s jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy kellőképpen, erélyesen lépjenek fel a fantomokkal szemben. A fémdetektorok használata alapjaiban értelmetlen lépés a konyhában, azonban térfigyelő kamerák felhelyezésére már megkapták az engedélyt, most a forrásokat különítik el az akció beindításához. Reményeik szerint nemsokára elkezdhetik levadászni a fantomokat. Kérik az emberek segítségét, ha bármi furcsát látnak, ne habozzanak, azonnal tekerjék ki a nyakát a konyhát rongáló idiótáknak, nemre, színre való tekintet nélkül. Tóth Tibor tudósítását olvashatták Pécsről.

Tóth Tibor

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése