2018. április 12., csütörtök

Filmajánló: Testről és lélekről

Vajon mekkora varázsa lehet egy olyan filmnek, ami egy év után is töretlen népszerűségnek örvend és amit sorra műsorukra tűznek a hazai mozik? Számomra hatalmas. Enyedi Ildikó Arany medve díjas filmjének bemutatója következik. 

Miután megnéztem a filmet az első gondolatom ez volt: „HŰHA”. Mégpedig az a fajta, ami megdöbbenést, kis értetlenséget, elkápráztatottságot rejt önmagában egy kis bizarr és furcsa érzéssel megfűszerezve. Nos, lássuk röviden a történet lényegét. Aki hallott már a filmről bizonyára tudja, hogy a történet egy vágóhídon játszódik. A vegetáriánusok elsőre ellenszenvet érezhetnek, és bár az állatok feldolgozása picit belemart a szívembe, nem a vágóhídi munkálatok állnak történetünk középpontjában. Az itt dolgozó és teljesen különböző személyiséggel megáldott két főszereplőnk ugyanis álmaikban találkoznak anélkül, hogy arról eleinte tudomást szereznének. 


Miután erre egy pszichológiai vizsgálat során rájönnek, szépen lassan egymásba szeretnek. A nyálas-mázas hollywoodi csöpögés helyett igazi egyedi karaktereket kapunk. Főszereplőnőnk elég erősen beleesik az introvertált személyiségtípus fogalmába, és ezzel még enyhén fogalmaztam. Kapcsolatteremtési módjai erősen abszurdak, ami számomra kissé ijesztő. Hogy miért? Már maga a megnyilvánulása, beszéde monoton. Mintha próbálná megtanulni a felnőtt emberek közti kommunikációt, mindezt bemagolva. A Morcsányi Géza által megformált Endre kapcsolatteremtési motivációi ugyanakkor elsőre kicsit érthetetlenek. Bizonyára meglátott Máriában valami különlegeset… Na, de mégis, mit?! Az abnormális zárkózottságot? Ezt valószínűleg, csak ő tudhatja. Nem is boncolgatnám nagyon, mivel, mi ezt biztosan nem tudhatjuk. Bár számomra a férfi karakter nem szimpatikus. Szereplőink elemzésén túl mindenki figyelmébe ajánlom azon alapkérdéseket, melyek a felszín alatt bújnak meg a filmben: mi motivál, mit és mennyit bírsz, mikor adhatod fel céljaidat? 
Összességében engem megragadott a Testről és lélekről, még a megtekintés után is több órán keresztül voltam hatása alatt. Személy szerint csak ajánlani tudom, ha másra nem, csak azon célból, hogy megnézd és eldöntsd, tetszik e. 

Kovács Viktória

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése