2018. május 8., kedd

Nyár? Te azt mondod fesztivál. Én azt mondom diákmunka!

Diákként minden nyár elején felmerül bennünk a nagy dilemma, hogy pénzt költsünk vagy pénzt keressünk. Szórakozzunk vagy dolgozzunk? Vagy mondjuk a kettőt egy kalap alá véve dolgozzunk egy fesztiválon. Akármilyen szép élménybeszámolókat lehetne írni a nyári fesztivál repertoárokról, most a nyári diákmunka lehetőségeket fogom felkutatni és röviden vázolni nektek. 

Kezdjük a közelben. Aki nem akar távolra merészkedni, az beéri a szomszéd néni kisboltjával vagy a sarki fagylaltozóban adagolja a gombócokat. Viszont annak, aki az országon belül már merészebben mozog, annak ott a Balaton! Ugyanis a nyári főszezonban rengeteg munkalehetőség adódik a Balaton partja mellett, hiszen egész nyáron zsong a nép Közép – Európa legnagyobb tava körül. Itt főként a vendéglátásban könnyedén elhelyezkedő diákok részesülnek előnyben. Az utóbbi időben tombol a munkaerőhiány a Balaton parton, szóval jó megoldásnak tűnik ott tölteni a nyarat és keresni egy kis pénzt az őszi szemeszter kezdete előtt. 
Talán mindenki kedvence a fesztivál munka. Hiszen ott lehetünk kedvenc zenekarunk koncertjén, de délelőtt az unalmas tétlenkedés helyett, kicsit hasznossá tehetjük magunkat. Vagy, ha nem a pénz a legfőbb motiváció, akkor az önkénteseket is szívesen várják a fesztivál szervezők. Az eszeveszett bulizás mellett kipróbálhatjuk magunkat, mint rendezvényszervező asszisztens, pénztáros, információ pultos vagy akár egy diákvetélkedő levezényelője. Lehet, hogy ezután egy hétig nem állunk lábra, de a szórakozás és élményszerzés garantált. 


A bátrak kedvéért szó esik a külföldi munkalehetőségekről is. Először Európán belül kalandozunk. A legnépszerűbb országok, ahol a diákok megfordulnak, hogy kicsit több pénzt is bezsebelhessenek Németország, Ausztria, Anglia. Itt viszont már az angol vagy német nyelvtudás egyértelműen előny. Ezekben az országokban már nagyon széles repertoárból választhatunk, az idősgondozástól kezdve a gyári szalagmunkásig, vidámparki kisegítőig, szinte bármilyen munkakörben találunk valami kedvezőt. -azt nem is kell megemlítenem, hogy a fizetés is jóval borsosabb. Aki még mindig nem tudta elengedni a szórakozást, annak mondanám, hogy külföldi fesztiválokra is várják a szorgos diákokat. 
Már nagyon eltávolodva Magyarországtól és a szomszéd néni kisboltjától, szó eshet arról, hogy annyira él bennünk a kalandvágy, hogy egy másik kontinenssel ismerkednénk meg a nyár folyamán. Ez már jóval nagyobb körültekintést, tervezést és anyagi befektetést igényel. 
A legtöbb egyetemista már biztosan hallott az amerikai Camp Leaders-ről. Ez röviden arról szól, hogy amerikai gyerektáborok különböző feladatköreiben próbálhatjuk ki magunkat, legyen szó kisegítő személyzetről vagy gyerekfelügyelő pozíciókról. Miután vége a tábornak, lehetőségünk lehet utazni az Államokban, amerre csak szeretnénk. 
Akármit is választunk, mindig legyünk nagyon körültekintőek abból a szempontból, hogy a munka, amit vállalunk teljesen megbízható és mérlegeljünk előtte, hogy megéri-e nekünk rááldozni a nyarunkat. 
Úgy gondolom, hogy nem döntünk rosszul, ha hasznossá tesszük magunkat a nyári hónapokban, hiszen egy kis munkába még senki nem halt bele, illetve nagyon jó érzés lesz tömött pénztárcával kezdeni az új szemesztert, mintsem üres zsebbel. 

Hamar Boglárka

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése