2015. december 11., péntek

Prezi kurzuson jártam



Novemberben megrendezésre került - a régi KÖSZI jóvoltából- az első pécsi Prezi minikurzus. Az előadást a PTE:AM egyik csapattagja Szüts Bálint tartotta meg a TTK Számítógépes Szolgáltatói Központjában. 

A PTE:AM egy olyan hallgatókból álló csapat, mely a Karrier Iroda (régi nevén KÖSZI) kortárs csoportja. Csapatunk pályaorientációs délutánokat szervez középiskolákban, workshopokat tart az egyetemen különböző karain, valamint egy-két eseményen (Pont ott parti, Állásbörze) segíti a Karrier Iroda munkásságát. A tavaszi szemeszterben több workshop szerepel a naptárunkban, ilyen például a helyesírási kurzus szakdolgozatíróknak ajánlva. Társaságunk összetétele vegyes, vannak köztünk a TTK-ról, a BTK-ról, a KTK-ról, az ÁJK-ról, valamint az ETK-ról jómagam és Molnár Melinda. 

A Prezi kurzus már egy régóta tervezett workshop volt a Karrier iroda naptárában.


De mi is az a Prezi? A Prezi egy olyan magyarok által kifejlesztett prezentációs szoftver, amely újra gondolva a PPT-t látványosabb és színesebb palettával rendelkezik.

Az első dián egy kör alakú keretet módosítani lehet négyszögletesre, zárójelesre, de akár ki is törölhetjük. A különböző stílusokból kedvünkre válogathatunk. Mindegyik stílus tartalmaz ábrákat, melyek segítségével kitölthetjük a prezentációnkat.

Egy mobiltelefonon próbáltuk ki a prezentációt. A fenti képen a második telefonos szövegbuborék lett kinagyítva, majd a lenti ábrán részletezve. Igazából ez a szövegbuborék is önmagában egy diának felel meg, de a benne levő tartalom is 4 diát ölel fel a vetítés során. A végén útvonaltervezéssel lehet beállítani a „diák” sorrendjét. Az előadó önmaga dönti el, hogy mi lesz a sorrend.

Személyes tapasztalataim alapján hasznosnak találtam a kurzust. Sokkal egyszerűbb és látványosabb, mint a PPT. A Prezi egy online felület, bárhonnan elérhető. Kezdőknek szabad elérést biztosít, csak regisztrálni kell www.prezi.com nevű oldalra. Regisztráció után nincs más teendő, mint a „free” opciót választani és máris indulhat a prezentáció elkészítése.  A Prezi valójában egy virtuális vászon, azaz gondolattérkép készítő alkalmazás. 


Nem nehéz elkészíteni, hisz rengeteg szimbólum, effekt, beszúrható kép található benne. 

Számos pozitív előnnyel bír a PPT-vel szemben, közülük egy néhány: 

teljesen leképezhető a valóság kicsi és elnagyolt részlete, a térbeli ábrázolásával pedig segít megérteni az összefüggéseket. 
Végtelen lehetőségekkel bír, hatásos a zoom technológiája.
A beépített Google keresés mellett YouTube videókat is be lehet szúrni az előadásba. 
Az előadó élvezetesebbé teszi a prezentációját, a közönség pedig új élményekkel gazdagodik. 
Akit érdekel a Prezi és szeretné elsajátítani, annak jó hírem van. A tavaszi szemeszterben ismét megrendezésre kerül a minikurzus! 
Ha nem szeretnél lemaradni az eseményről...





Hodován Szabina 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése