2017. július 19., szerda

Mesés gyermekkor

Mindenki emlékszik még, mikor este fürdés után anya vagy apa mesét olvasott az ágyba bekuckózva. Minden pici emberke alig várta, hogy a kedvenc hőséről újabb és újabb történeteket hallhasson. A meséknek nagyon fontos szerepe van a gyerkőcök számára, több mint mindannyian gondolnánk azt.

Egy igazi mese jellemzői:
A mese formája és szerkezete a gyermeki fantázia mintájául szolgál. Leegyszerűsítve jelenít meg minden helyzetben, így könnyű a mese cselekményét követni, megérteni. Szereplőit szélsőséges típusoknak írja le, pl.: a rossz boszorkány és a jó tündérek. 
A gyerekeket a mesében nem a jóság vonzza, hanem a hősi szerep, hogy megmenthessék a királykisasszonyt a sárkánytól. Nem a büntetéstől félnek, hanem egyszerűen nem éri meg rossznak lenni, hiszen a Piroska és a farkas meséjében a farkas kövekkel a gyomrába végzi a folyóban. Minden gyermeki történet megoldást javasol a belső konfliktusokra. Az összes gyerkőcöknek szóló rövidebb, hosszabb sztori szimbolikus, térben és időben is távoli egyaránt. A szereplők fiktívek, mivel a valós életben túl félelmetes lenne egy sárkány vagy gonosz boszorkány. 
A mesehős mindig kiszolgáltatott és segítők állnak rendelkezésére a próbák kiállásához, pl.: a királyság elnyerése, mint végső cél. Ez szimbolizálja a felnőtté válást a gyerekek számára. A próbák a másik nem rejtélyeinek megoldását is jelentik. Egyszer mindenki felnő és kirepül a biztonságot nyújtó otthonból és keresi számára az ideális társat, akivel szeretné leélni az életét jobban, rosszban egyaránt. Királyság az érett felnőttkort jelenti valójában a mesékben, ami minden pici számára elnyerhető. 


Mese ajánló (nem csak kicsiknek)

Pipe és a kakas (népmese)

Volt az erdő kellős közepén egy kakas meg egy pipe. Meghalt a gazdájuk, nem volt mit enni nekik. Megéheztek. Találtak aztán egy szem vadkörtét, de a vadkörte nagyobb volt, mint a pipe gégéje. Hát azt mondta a pipe:
- Menj gyorsan kakaskám, hozzál egy kis vizet, mert megfulladok.
Szalad a kakas a kúthoz.
- Jaj, édes kutam, adjál vizet, vizet viszem kispipémnek, mert megfullad a vadkörtétől. 
- Nem adok vizet - mondja a kút -, míg nem hozol koszorút egy szép lánytól. 
Elment aztán a kakas a szép lányhoz.
- Szép lány, adjál koszorút. 
- Nem kapsz - mondja a szép lány -, amíg nem hozol tejecskét a tehéntől. 
Elment a kakas a tehénhez is. 
- Tehén, adjál tejecskét, tejecskét viszem a szép lányhoz, szép lány készít koszorút, koszorút viszem a kúthoz, kút ád vizet, vizet viszem pipémnek, mert megfúl a vadkörtétől. 
- Addig nem adok tejecskét a szép lánynak - mondja a tehén -, míg nem hozol szénát a rétről. 
Elment a kakas a réthez. 
- Rét, adjál szénát, szénát viszem tehénnek, tehén ád tejecskét, tejecskét viszem a szép lányhoz, szép lány készít koszorút, koszorút viszem a kúthoz, kút ád vizet, vizet viszem pipémnek, mert megfúl a vadkörtétől. 
- Addig nem adok szénát - mondja a rét -, ameddig a boltban nem mégy kaszáért. 
Elment a kakas a boltba: 
- Bolt, adjál kaszát, kaszát viszem a rétnek, rét ád szénát, szénát viszem tehénnek, tehén ád tejecskét, tejecskét viszem a szép lányhoz, szép lány készít koszorút, koszorút viszem a kúthoz, kút ád vizet, vizet viszem pipémnek, mert megfúl a vadkörtétől. 
- Addig nem adok kaszát - mondja a bolt -, ameddig nem hozol pénzt. Akkor szegény kakas elbúsulta magát, ment gyorsan a szemétdombra kaparni, ott lelt egy karajcárt, azt elvitte a bolthoz, akkor aztán kapott kaszát, elment a réthez, rét adta a szénát, tette a tehénke elé, tehénke adott tejecskét, vitte a tejecskét a lányhoz, szép lány készített koszorút, koszorút vitte a kúthoz, kút adott vizet, vizet egyenesen vitte a pipének, épp jókor, mert szegény pipe 
majdnem utolsót tátogott nagy fuldoklásában. De így gyorsan lenyelte a vizet, a víz levitte a körtét, a körte utat adott a levegőnek, s így a levegőhöz jutott pipe ma is él, ha meg nem halt.

(A cikk Simon Emese egészségpszichológia II. előadása alapján készült.)

Lénárt Eszter

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése