2017. augusztus 7., hétfő

Könnyű nyári ötletek a konyhába

Itt a nyár, meleg van. Hamar kiszáradhatunk, ezért tanácsos sok vizet fogyasztanunk. A megfelelő folyadékpótlásra napi szinten hívja fel a figyelmet a rádió, a televízió és egyéb platformok is. Óvjuk magunkat a naptól, emiatt a rizikós órákban igyekszünk kerülni a napot. 

Nálam valahogy ez az az évszak, amikor a szervezetem nem kívánja a szilárd ételt (ez alól kivételt képeznek a saláta és a tészta), hanem inkább pépes vagy turmixos élelmiszereket szeretek fogyasztani. Éppen emiatt gondoltam arra, hogy csokorba szedem nektek a kedvenc receptjeimet, melyek amellett, hogy finomak, könnyen elkészíthetőek is.


Currys nyári saláta

Hozzávalók:

· 4 szem paradicsom (20 dkg)
· 1 kígyóuborka (30-40 dkg)
· 1 kicsi cukkini (15 dkg)
· 1 fej hagyma
· 1 főtt tojás
· 1 színes paprika
· 1 cső kukorica
· 1 adag currys salátaöntet

A hagymát apróra vágjuk, az uborkát, a paradicsomot és a cukkinit kicsit nagyobb kockákra, a paprikát pedig keskeny csíkokra. A kukoricát levágjuk a csőről. Minden zöldséget jól elkeverünk az öntettel. A tojásokat felszeleteljük és 6 szelet kivétellel a salátához keverjük, a megmaradt tojásszeletekkel pedig díszítjük.

Sárgadinnye leves nyersen

Hozzávalók:

· 1 közepes méretű, érett, illatos sárgadinnye
· méz – mennyisége a dinnye édességétől függ
· 10 dkg tejföl
· 2 szem alma

A sárgadinnyét kimagozzuk, meghámozzuk és felszeleteljük. Az alma csutkáját kivágjuk. Turmixgépben vagy botmixerrel összeturmixoljuk a dinnyét és az almát, hozzákeverjük a mézet és a tejfölt és rövid időre a hűtőszekrénybe tesszük. Kis levesestányérokban tálaljuk. Levesként és desszertként egyaránt fogyaszható.

Zöldségkrémleves

Hozzávalók:

· 1 szem közepes burgonya (12,5 dkg)
· 2 szál közepes sárgarépa (15 dkg)
· 1 nagy szál póréhagyma (15 dkg)
· 1 fej vöröshagyma (5 dk)
· 1 kis darab zeller (5 dkg)
· 10 dkg bármely más szezonális zöldség, mint cukkini, tök, csicsóka, brokkoli, karalábé stb.
· 5-10 dkg kemény sajt és/vagy 10 dkg tejszín
· só, bors, szerecsendió

A burgonyát meghámozzuk és apróra vágjuk. A többi zöldséget jól megmossuk, szükség esetén a zöldségkefével letisztítjuk és felszeleteljük. A zöldségeket fazékba tesszük és felöntjük annyi vízzel, ami éppen csak ellepi (kb. 0,7 liter). Fűszerezzük és puhára főzzük őket. Kézi turmixszal pépessé turmixoljuk. Reszelt sajttal vagy/és kis tejszínnel tálaljuk.

Nyári tészta cukkinivel

Hozzávalók:

· fél kg teljes kiőrlésű durumtészta
· fej hagyma (15 dkg)
· 1 közepes méretű cukkini (15 dkg)
· 1 nagy paprika – piros vagy sárga
· 4-5 ek. hidegen sajtolt napraforgó olaj
· 0,5-0,75 l paradicsompüré
· 2 ek. teljes kiőrlésű búzaliszt
· 2-3 gerezd fokhagyma
· 1-2 tk, kakukkfű, rozmaring, oregánó
· 1-2 tk. só, bors
· parmezán

Míg a szósz készül, a tésztát sós vízben „al dente” főzzük. A hagymát apróra vágjuk és olajon (kókuszolaj, kókuszzsír) megpirítjuk. A paprikát keskeny csíkokra szeljük és a hagymára dobva, lefedett edényben pár percig pároljuk. A cukkinit felaprítjuk és a félig már megpuhult zöldséghez keverjük. A fokhagymát apróra vágjuk és szintén a zöldséghez keverjük. Felöntjük paradicsompürével, ha szükséges hígítjuk úgy, hogy a szósz a zöldséget bőven ellepje.
Hozzákeverünk 2 evőkanál lisztet, fűszerezzük, majd felforraljuk. A szósz megfelelő sűrűségét további víz illetve liszt hozzáadásával lehet változtatni. Reszelt parmezánnal tálaljuk.

Rakott zöldséges köles

Hozzávalók:

· 15 dkg köles
· 2-3 szál sárgarépa (30 dkg)
· 3 fej hagyma (15 dkg)
· 1 szál póréhagyma
· 10 dkg bármilyen idényjellegű zöldség, mint a zöldborsó, zöldbab, kelbimbó, sütőtők, cukkini stb.
· só, fél mk. római kömény
· 25 dkg tejföl
· 2-3 dkg sajt

A kölest beáztatjuk néhány órára, majd megfőzzük. A hagymát megtisztítjuk és kevés olajon megpirítjuk. A sárgarépát zöldségtisztítókefével megtisztítjuk, apróra vágjuk, a hagymához adjuk és letakart fedő alatt pároljuk A zöldségeket megtisztítjuk és abban a sorrendben ahogy puhulnak a hagymához adjuk. (Először a zöldbabot majd a pórét és a csemegekukoricát, végül a sütőtőköt, cukkinit, kelbimbót.) A zöldségeket megsózzuk, ízesítjük római köménnyel és puhára pároljuk. Kivajazott tepsibe rétegelve tesszük a kölest és a zöldséget, majd megkenjük jó vastagon a tejföllel összekevert reszelt sajttal. Előmelegített sütőben világosbarnára sütjük (kb 25-30 perc). Salátával is tálalható.

Curry banánnal

Hozzávalók:

· 30 dkg hagyma
· 50 dkg sárgarépa
· 2-4 ek. hidegen sajtolt napraforgóolaj
· 20 dkg tejszín
· 2 ek. teljes kiőrlésű búzaliszt
· 2-4 dl víz
· só, curry
· 3-4 banán
· keskenyre vágott mandula
· 20 dkg barna rizs

A rizst néhány órára beáztatjuk, majd puhára főzzük. A hagymát felszeleteljük, a répát megmossuk, megtisztítjuk és vékony karikákra vágjuk. A hagymát kevés olajon megpirítjuk. A répát a hagymához adjuk és csaknem puhára pároljuk. Felöntjük tejszínnel és vízzel, rászórjuk a lisztet és elkeverjük. Fűszerezzük sóval és curryvel. A fűszerezésnél ne sajnáljuk a curryt, a szósznak intenzív ízűnek kell lennie. Mennyisége az adott curry fajtájától függ majd.
A zöldségeket puhára főzzük. A banánt felkarikázzuk és szószba keverjük. Legfeljebb fél percig főzzük. Időközben megpirítjuk a mandulát is és a tetejére szórjuk. Barna rizzsel tálalhatjuk.

Fahéjas narancs (marokkói édesség)

Hozzávalók:

· narancs
· fahéj

A narancsot meghámozzuk és karikákra vágjuk, majd a karikákat egy tányérra fektetjük. Vékonyan meghintjük fahéjjal és egy kicsit állni hagyjuk. Az eredeti receptben narancsvirágvízzel is megöntözik. Úgy valószínűleg még finomabb.

Nyári gyümölcssaláta

A nyári gyümölcssalátába bármit beletehetünk, ami csak nyáron terem. Az őszibarack, az eper és a málna minden salátát feldob, a meggyel és a többi savanyú gyümölccsel jobb takarékoskodni. A görögdinnye vízízű a sárgadinnye viszont, ha finom, nagyon jó. A savanyú nyári almát inkább almás pite sütéskor használjuk fel.

Remélem megtetszett valamelyik ötletem és kipróbáljátok őket. Jó étvágyat hozzájuk és mindenkinek további jó nyarat!

Kocsis Kata

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése