2017. augusztus 1., kedd

Legnagyobb kincsünk: az egészséges ivóvíz

A megfelelő mennyiségű és minőségű ivóvíz elengedhetetlen az egészséges emberi szervezet számára. A víznek kiemelten fontos szerepe van szervezetünk hőháztartásban, így a nyári hőségben fontos eme folyadék állandó pótlása. Testünk hűtése érdekében szervezetünk fokozottan párologtat vizet, hisz ilyenkor erősebben izzadunk. Izzadással ebben az évszakban naponta akár több liter vizet is elpárologtathatunk, azonban ha nem megfelelő mennyiségű a víz pótlása, akkor az fejfájáshoz és kiszáradáshoz is vezethet.


A víz pótlására egyaránt alkalmas a vezetékes ivóvíz – csapvíz - és az ásványvíz is. Magyarországon számos településen biztosított a közműves ivóvíz ellátás így lakosság 95%-a használ vezetékes ivóvizet. A biztonságos vízfogyasztás érdekében hazánkban a hálózati ivóvíz minőségét folyamatosan ellenőrzi a szolgáltató és a népegészségügyi hatóság is. A jó ivóvízben nem lehet egészségre veszélyes mikrobiológiai vagy kémiai szennyező anyag. Összetételében tartalmaznia kell a szervezet számára szükséges ionokat, emellett frissítőnek, jó ízűnek és szomjoltónak kell lennie. 
Ásványvíznek tekinthető az a víz, mely védett, felszín alatti vízadó rétegből származik, eredeténél fogva tiszta és szennyeződésektől mentes. Mikrobiológiai, fiziko-kémiai és radioaktív tulajdonságait tekintve az emberi egészségre ártalmatlan. Összes oldott ásványi anyag tartalma 500-1000 ml/liter között van, valamint egyéb aktív biológiai anyagot is tartalmaz. 


Közkedvelt vitatéma, hogy ásványvizet vagy csapvizet ajánlatos inkább fogyasztani. Az ásványvizek ásványi anyag összetételének mennyisége attól függ, hogy a kőzetekből mennyi ásványi anyag oldódott ki. Tehát annak érdekében, hogy szervezetünkben ne halmozódjanak fel a különböző ásványi anyagok, célszerű az ásványvizeket váltogatni. A meleg nyári napokon jobban ajánlott az ásványvíz fogyasztása, ugyanis szervezetünk a párologtatással nagy mennyiségű ásványi sókat veszíthet. Ennek következtében az ásványvíz összetétele miatt előnyös a szervezet só és vízháztartása szempontjából. 
Egyes ásványvizek oldott ásványi anyag tartalma olyakor kevesebb, mint a vezetékes ivóvizekben található mennyiség. A hazai vezetékes ivóvizek összes ásványi anyag tartalma átlagosan 300 és 500 mg/l között van. Azoknak az ásványvizeknek, melyek nagy mennyiségben tartalmazzák ezeket, kevésbé ajánlatos hosszabb ideig történő fogyasztása, mert akár vesekövet is okozhatnak. Ennek következtében az ásványvíz kúraszerűen ajánlott, míg a vezetékes ivóvíz hosszú távon is fogyasztható. A csapvízzel kapcsolatban általános tévhitnek számít, hogy a csapból kifolyó fehér színét klór, vagy egyéb vegyszer jelenléte okozza. Ezt a jelenséget legtöbb esetben a kieresztés során bekeveredő levegő vagy nagy ásványi anyag tartalom okozhatja. Erre a legjobb módszer, ha kieresztés után pár percig hagyjuk szellőztetni a vizet, így az esetleges levegő eltávozik, víz átlátszóvá és fogyaszthatóvá válik. 
Mindkettő minőségére szigorú szabályok vonatkoznak, tehát nem tartalmazhatnak olyan anyagokat, melyek az emberi egészség számára veszélyt jelenthetnek. Az ásványvizek összetételéről a palackon levő címke, vezetékes ivóvíz esetében az üzemeltető, az illetékes népegészségügyi szerv, valamint a települési önkormányzat tud bővebb tájékoztatást nyújtani a fogyasztók számára. Minden ember számára ajánlott a napi 1,5 - 2 liter víz, kánikula esetén pedig a napi 3 liter víz elfogyasztása sem árt.

Hodován Szabina

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése