2017. november 23., csütörtök

Egy TÖK jó zöldség

Halloween ugyan már elmúlt, de a boltok polcain, a zöldségesnél és a piacokon még mindig megtalálhatjuk a sütőtököt. Amellett, hogy nagyon finom dolgokat lehet belőle készíteni, nem csak az ízéért éri meg fogyasztani: rengeteg jótékony hatása van a szervezetünkre!

Már az indiánok is előszeretettel alkalmazták a sütőtököt a különféle betegségek kezelésekor. Például kígyómaráskor vagy szeplő kezelésekor vetették be a narancssárga zöldséget. Európába a spanyol hódítóknak köszönhetően került, Észak-Amerika felfedezését követően. 
Tudományosan bizonyított, hogy a sütőtök magas kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, C-vitamin, karotin, biotin, niacin, pantoténsav, A, B1, B2, B6 vitaminok és folsav tartalommal bír, így rendkívül egészséges. Számtalan dologra van jótékony hatással a szervezetünkben.


Jót tesz a látásnak
A sütőtökben nagy mennyiségű karotinoid található, melynek narancssárga színét is köszönheti. A szervezet a béta-karotint A-vitaminná alakítja, mely javítja a látást.

Segít a fogyásban, alakmegtartásában
Nagyon sok rostot tartalmaz, ugyanakkor kalóriatartalma alacsony, ezért nagy telítőértéke van, mégsem hízlal. Fogyókúrázó, diétázó emberek emiatt is fogyasztják előszeretettel mindenféle formában, tudniillik, nemcsak sütőben sült változata létezik. Krémlevest készíthetünk belőle, továbbá sütiket, fasírtot, de akár sütőtökös lattét is. 

Koleszterincsökkentő
Az olajos magvak, így e zöldség magja, a tökmag is fitoszterolokban bővelkedik. Ezek a növényi eredetű szerinek segítenek csökkenteni a szervezeteben a „rossz” LDL koleszterin mennyiségét. Ezen kívül rengeteg triptofán aminosavat tartalmaz, ennek szerepe a szerotonintermelésben jelentős. 

Segít a betegségek megelőzésében
A sütőtökben sok antioxidáns található, amelyek megkötik a szabadgyököket, így segítik elő a szív- és érrendszeri, illetve a daganatos betegségek kialakulásának megelőzését. 

Arcápoló hatású
A szabadgyökök itt is szerepet játszanak, vagyis játszanának, ha a sütőtökben lévő antioxidánsok nem semlegesítenék őket. Így az arcápolás terén is rendkívül jótékony hatása van.

Nyugtat
A triptofán, mint már említettem, nagyban hozzájárul a szerotonin termeléséhez, javítva ezzel az ember hangulatát. A szerotonin ugyanis más egyéb hormonok mellett javítja a kedvünket. Így ősszel, télen, mikor tökszezon van, és amúgy is kicsit nyomottabbak vagyunk, kicsit feldobódhatunk ettől az egészséges és finom zöldségtől. 

Immunerősítő
Ahogy azt már említettem, rengeteg féle vitamin és ásványi anyag található a sütőtökben, amelyek elengedhetetlenül szükségesek az egészséges élethez és az erős immunrendszerhez.

Így hát kóstoljátok meg bátran, ha még nem ettetek volna, mert kizárólag nyerhettek vele! 
A leggyakoribb elkészítési módja a sütőben sütés, vagy a krémelves. De ezeken kívül sok más recept is várja, hogy minél többen kipróbálják.

Blatniczky Anna

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése