2016. szeptember 2., péntek

Gólyaköszöntő

Kedves Gólya! Szeretettel üdvözlünk a Pécsi Tudományegyetem egyik legdinamikusabban fejlődő karán, az ETK-n! Reményeink szerint jól fogod magad érezni karunkon, mely, mint már említettük, és a dékáni hivatal kedves munkatársai is többször el fogják ismételni, az egyetem egyik legdinamikusabban fejlődő egysége! Először is végigvesszük, hogy milyen szakokon tanulhatsz nálunk, majd egy rövid összefoglalóban bemutatjuk képzési központjainkat!


Felsőoktatási szakképzés során csecsemő- és kisgyermeknevelést, orvosi laboratóriumi és képalkotó diagnosztikai analitikát és végül szociális és ifjúsági munkát tanulhatsz. Ettől egy szinttel feljebb, alapképzéseink közé az Ápolás és betegellátás alapszak, a Csecsemő- és kisgyermeknevelő szak, az Egészségügyi gondozás és prevenció szak, az Egészségügyi szervező alapképzési szak, az Orvosi laboratóriumi és képalkotó diagnosztikai analitikus képzési szak, a Rekreációszervezés és egészségfejlesztés alapképzési szak, és a Szociális munka szak tartoznak. Mesterképzéseink közé az ápolás, egészségügyi menedzser, egészségügyi szociális munka, fizioterápia, klinikai laboratóriumi kutató, népegészségügy, sportmenedzser, és táplálkozástudományi szakok tartoznak. Ezenfelül szakirányú továbbképzéseink is vannak: dializáló szakápoló, diplomás nyirokterapeuta, egészségfejlesztő-wellness terapeuta, etnikai kisebbségi egészségfejlesztő referens, fitness wellness és táplálkozás terapeuta szakirányú továbbképzési szak, gyógyszerismertető, intenzív szakápoló, komplex rehabilitációs mentor, műtő szakápoló, nemzetközi biztosításszervez referens, sürgősségi és triage szakápoló, szociálgerontológia, természetes élet- és gyógymódok és végül wellness szakmenedzser.
Olyan ápoló és betegellátó szakemberek képzése folyik, akik az egyén, a család, a közösség és a társadalom egészségvédelméről és az egészség helyreállításáról, valamint az egészségügyi és szociális ellátásról szerzett ismereteik alapján képesek az egészségügyi és szociális ellátás valamennyi szintjén a megelőző, gyógyító, gondozó és rehabilitációs munkában önálló felelősséggel részt venni. Az ápolás olyan hivatás, amely egyedülállóan ötvözi a tudományt és a művészetet. Elméleti alapokon nyugvó gyakorlati tudomány, az emberről, az egészségről, a természeti és társadalmi környezetről alkotott elméletek összességét dolgozza fel és foglalja rendszerbe. Az ápolói munka feltétele – és egyben szépsége is – a fejlett empátiakészség, etikus magatartás, a csapatban való közreműködés, szervezés, vezetés, irányítás. A táplálkozásnak is jelentős szerepe van, így ma már elengedhetetlen a dietetikusok szaktudása. Szembetűnő lehet a változás a diéták betartásával, különösen azoknál a betegségeknél, ahol a gyógyszeres kezelés - önmagában - nem elég (pl. allergiák, intoleranciák). Gyermekeknél e pozitív hatás még inkább megfigyelhető. Az élelmiszeripar rohamos fejlődésébe bekapcsolódva, új termékek kialakításával a dietetikusok hozzájárulnak a lakosság egészségi állapotának javításához. A gyógytornász szakma nagyon változatos, a gyógytornászok munkájuk során találkozhatnak egészséges emberekkel az egészségmegőrzés és egészségfejlesztés területén, és betegekkel a rehabilitáció során. Foglalkozhatnak gyerekekkel, felnőttekkel és idős páciensekkel. Az alkalmazott terápiák is változatosak pl. vízben történő kezelések, elektroterápia, manuális módszerek, gyógylovaglás, táncterápia, fitness jellegű mozgások. A mentőtisztek segítséget nyújtanak a rászoruló embereknek. Változatos és kihívásokkal teli szakma az övék, mely önálló döntéshozást és felelősségvállalást kíván meg. A szülésznő tevékenysége az egyik legősibb foglalkozás. Alapvetően élettani feladat a várandósság, a szülés és a gyermekágyi folyamatok segítése A képzés egy évtizede az Európai Közösség ajánlásait követi. A magyar szülésznői oklevél Európában mindenütt elfogadott.




Négy képzési központunk van: Pécsett, Zalaegerszegen, Szombathelyen és végül Kaposváron. 
  • Pécs mediterrán hangulatú városa vonzó idegenforgalmi látványosságokat kínál a turisták mellett a hallgatóknak is: a világörökség részévé nyilvánított ókeresztény emlékeket, a török hódoltság korából származó dzsámikat, a Zsolnay Porcelán Múzeumot, Csontváry festményeit vagy Vasarely térplasztikáit. A várost 1235-ben említik először Pécs néven; egy feljegyzésben fordul elő a Pechyut (pécsi út) név. Nagy Lajos király 1367-ben egyetemet alapított Pécsett, alkancellárja, Vilmos pécsi püspök tanácsára.
  • Zalaegerszeg a Göcsej kapujában található, Zala megye székhelye. A dombok között megbúvó város gazdag kulturális és természeti értékeivel, valamint sokszínű rendezvényeivel várja vendégeit. A városközpont legrégebbi részén, a Deák téren, az egykori végvár helyén (erre emlékkő emlékeztet) áll az egykori vármegyeháza, a tér közepén pedig Deák Ferenc szobra (Vay Miklós alkotása). A tér nyugati oldalát a Deák Ferenc Megyei Könyvtár zárja le, keleti oldalán a Göcseji Múzeum épülete látható. 
  • Szombathely városa az Alpokalján, a Perint és Gyöngyös patakok lapályán, a Gyöngyös-sík nyugati peremvidékén fekszik, ott, ahol a Kisalföld sík vidékét az Alpokalja dombos-hegyes tájai váltják fel. Nevét onnan kapta, hogy a városban szombati napokon tartották a hetivásárokat. Német neve, Steinamanger jelentése: 'kő a mezőn'. A város nyugati határa magyarul Kő néven is ismert volt, ami a földrengésben és a népvándorlás viharában elpusztult római Savaria romjaira utal. Claudius császár alapította meg a Borostyánkő út mellett Kr. u. 43-ban. A III. század végén már tartományi székhely. Itt halt mártírhalált Szent Quirinius Siscia püspöke, és Savariában született Szent Márton, akinek kultusza ma is élő hagyomány. 
  • Kaposvár, a mintegy hetvenezer lakosú somogyi megyeszékhely egyidős a magyar állam létrejöttével. Hét dombra épült, a Zselic lankái és a Kapos folyó ölelésében. A város központja a Kossuth tér. A város főtere 2003-ban újult meg. A sajátos hangulatú épületegyüttes méltó "keretet" kapott a díszburkolatokkal, díszes kandeláberekkel, padokkal, s különösen a teret átszelő, lenyűgöző látványt nyújtó szökőkút-kompozícióval, mely meghatározza a tér arculatát.
Tóth Tibor

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése