2016. szeptember 5., hétfő

Pályáz(z)atok(!)

A nyári szünetből éppen felocsúdunk, és elkezdődik a szeptemberi hajtás, azt sem tudjuk, hol áll a fejünk. – Még koktélokat és rosét kortyolgatnánk, élveznénk a meleg szellőt és a napsütést, viszont a határidők már cselekvésre sürgetnek minket. Íme a félév pályázatai, melyek most még fejtörést okozhatnak, később viszont gondtalanabb napokkal kecsegtethetnek az egyetemi életben.

Karon belüli teljesítmény alapú pályázatok:
Tanulmányi Ösztöndíj
Az ösztöndíjban felsőoktatási intézmény államilag támogatott, teljes idejű képzésben részt vevő hallgatói részesülhetnek, mely pályázathoz nem kötött, automatikusan folyósított juttatás, amennyiben a hallgató tanulmányi átlaga eléri a meghatározott jogosultsági határt (ez évfolyamonként és szakonként változó). Az Egyetemre első alkalommal beiratkozó hallgató a beiratkozás félévében nem részesülhet Tanulmányi Ösztöndíjban.
Intézményi Szakmai, Tudományos Ösztöndíj
Az intézményi szakmai, tudományos ösztöndíj a tantervi követelményeken túlmutató (tudományos, sport, művészeti) tevékenységet végző hallgató részére pályázat alapján, félévre, havonta folyósított juttatás.

Karon belüli szociális alapú pályázatok:
Alaptámogatás
Mivel az elsőéves hallgatók egyetemi tanulmányaik első szemeszterében nem részesülhetnek Tanulmányi Ösztöndíjban, pályázhatnak az Elsősök kiegészítő alaptámogatására. Az elsőéves BA, MA és FSZ képzésben, illetve osztatlan tanárképzésben részt vevő hallgatók egyaránt megpályázhatják ezt a szociális alapon elbírált juttatást. Kizárólag az első szemeszter időtartamára lehet pályázni, a juttatást havonta folyósítják. A pályázatot a kari Diákjuttatási és Kollégiumi Bizottsághoz lehet benyújtani a Rendszeres Szocális Ösztöndíjjal együtt.
Rendszeres Szociális Ösztöndíj
A Rendszeres Szociális Ösztöndíjat szociális rászorultság alapján bírálják el, a támogatást havi rendszerességgel utalják. Pályázni minden szemeszter elején, szeptemberben és februárban lehet, a kari Diákjuttatási és Kollégiumi Bizottsághoz kell benyújtani.
Szakmai Gyakorlati Ösztöndíj
A Szakmai Gyakorlati Ösztöndíjat azok a hallgatók pályázhatják meg, akik a tanulmányaikból kifolyólag, a képzési és kimeneti követelményben meghatározott, legfeljebb fél éves összefüggő szakmai gyakorlaton vesznek részt. Az ösztöndíj pályázat alapján, legfeljebb egy félévre adható juttatás, és a kari Diákjuttatási és Kollégiumi Bizottsághoz lehet benyújtani. Az ösztöndíjban részesülhet az a hallgató, aki kötelező szakmai gyakorlatát az egyetem székhelyétől, illetve telephelyétől (továbbiakban: képzési hely) eltérő helyen teljesíti, ezen a helyen nem részesül kollégiumi ellátásban és a szakmai gyakorlat végzésének helye és a lakóhelye közötti távolság legalább 30 km.

Rendkívüli Szociális Ösztöndíj
A rendkívüli szociális ösztöndíj a hallgató szociális helyzetében bekövetkezett váratlan romlás (gyerekszületés, haláleset, baleset, eltartók munkanélkülivé válása, egyéb) kiegyenlítésére folyósított egyszeri juttatás. A pályázat a Kari DJKB-nál kiírás után a félév végéig folyamatosan leadható.




Karon kívüli (országos) szociális alapú pályázatok:
Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj
Célja az esélyteremtés érdekében a hátrányos helyzetű, szociálisan rászoruló fiatalok felsőfokú tanulmányainak támogatása. A program keretében olyan szociálisan hátrányos helyzetű felsőoktatásban résztvevő hallgatóknak folyósítható az ösztöndíj, akik a települési önkormányzat illetékességi területén lakóhellyel rendelkeznek, felsőoktatási intézményben (felsőoktatási hallgatói jogviszony keretében) teljes idejű (nappali tagozatos) képzésben vesznek részt. A többszintű támogatási rendszer részei:
-          önkormányzati ösztöndíjrész (a település által megítélt és a megyei önkormányzat által kiegészíthető, a hallgatóknak adományozott szociális ösztöndíj)
-          intézményi ösztöndíjrész (az „önkormányzati ösztöndíjrész” kiegészítése azzal megegyező mértékben a felsőoktatási intézményen keresztül; az intézményi ösztöndíjrész havi egy főre eső legmagasabb összege az ösztöndíjrendszer fennállása óta változatlanul 5 000 forint)
A pályázatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma írja ki, az EPER-Bursa rendszeren keresztül online felületen kell leadni, majd a helyi önkormányzathoz eljuttatni, határideje minden évben október végén, november elején van.
Útravaló Ösztöndíjprogram - Út a diplomához ösztöndíj- és önköltség-támogatási program
Célja a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű, kiemelten a roma/cigány hallgatók felsőoktatási esélyegyenlőségének javítása, felsőfokú végzettséghez jutásának támogatása.
Pályázatot nyújthat be az a magyar állampolgár, aki nappali, esti vagy levelező munkarendű képzésen Magyarország területén működő felsőoktatási intézményben alap-, mester- vagy osztatlan képzésben vagy felsőoktatási szakképzésben a támogatási időszakra vonatkozóan aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkezik. Az ösztöndíjra pályázó hallgató az internetes pályázatkezelő rendszerben regisztrál, majd ott az adatlapot hiánytalanul kitölti és csatolja a kötelező mellékleteket. A pályázatok beadása folyamatos, a végső beadási határidő 2016. október 31. 23:59:00 óra.

Csárdi Klaudia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése