2016. október 11., kedd

Kutatók éjszakája Kaposváron

A tavalyi évhez hasonlóan idén is részt vettünk a szeptember 30- án megrendezett Kutatók Éjszakája programsorozaton. Már a reggeli órákban nagy volt a sürgés - forgás a szervezők és segítőik körében, hiszen sok érdeklődőre számítottunk.
Az ingyenes programok között akadtak olyanok is, amelyeket csak előzetes regisztráció után tekinthettek meg a látogatók. Ilyenek voltak a kémiai laborokban bemutatott előadások, mint az ’Elvarázsolt kémia’, ’Játékos kémiai kísérletek’ és a ’Látványos Kémia’. Itt a gyerekek saját maguk is kipróbálhatták a különféle kémiai kísérleteket, szinte egyszerre kiáltottak fel mind: ’hűha’, mikor sikerült egy-egy demonstráció.
A délutáni órákban a regisztrálók részt vehettek még egy érdekes fizikai előadáson ’Nyomás utána’ címmel. Azok, akik nincsenek rosszul a vértől megleshették, hogy festik meg ezt a testnedvet, illetve bepillantást nyerhettek a ’Vámpírok éjszakájá’- ba is. A ’Boszorkány Konyha’ névre keresztelt interaktív előadáson különféle ’boszorkányos’- nak tartott dolgot próbálhattak ki a vendégek.


Regisztrációhoz nem kötött előadásokban is bővelkedett a nap, először a képalkotók tanszékvezetője Dr. Kovács Árpád: ’Sugárterápia - múlt, jelen, jövő’ című érdekes előadását hallgathattuk meg. Majd Dr. Tóth Zoltán fél órás előadása következett: ’Anatómiai formába öntött funkció- multimodális képalkotás’, később Dr. Nagy István: ’Adalékanyagok az élelmiszerekben’ című előadásán szó volt, hogy valóban veszélyesek-e az ételekben levő E-számok. Ezt követte Dr. Csütörtöki Krisztina rövid kis órája HKO a ’Kungfu Pandától a lézerakupunktúráig’ címmel, majd a párválasztásról beszélt nekünk Dr. Brantmüller Éva: ’Ki viszi át a szerelmet?’ címmel. A továbbiakban szó volt még a Diabetes mellitusról, pontosabban annak molekuláris mechanizmusaiba nyerhettünk bepillantást Dr. Fülöp Norbert segítségével.  A kínai Őszközép ünnepről Köves Kitti vezetésével zárult le az előadások sorozata.


Estefelé a ’Babázzunk együtt!’ - előadáson a leendő védőnő hallgatóink segítségével tanulhattuk meg a ’babázás’ helyes szokásait, a pelenkázást és a fürdetést. Súlyban és kinézetben szinte teljesen élő csecsemőkre emlékeztető babákkal gyakorolhattunk. Ezen kívül még két regisztrációs programunk volt: a ’Titok szoba’ és a gerincjóga bemutató.
Egész nap megtekinthető kiállítás volt ’Az élelmiserek tápanyagtartalma’, ahol szembesülhettünk egy - egy müzli, sajt, kakaó, csokoládé, dobozos üdítő valódi cukor- és zsírtartalmával, nemcsak számokban, hanem szemléltető jelleggel kockacukorban mérve. Ultrahang vizsgálaton is részt vehettek a jelentkezők, sőt a bátrabbak ki is próbálhatták a gépet. Kémiai biztonság oktató program, e- BUG is várta az érdeklődőket. ’A láthatatlan lények’ program a különböző baktériumokat mutatta be a hétköznapi élet különböző helyszínein, mint például egy ajtókilincsen. A ’Moss kezet helyesen!’- nek köszönhetően megtudhattuk, hogy mennyi baktérium marad a kezünkön egy gyors, felületes kézmosás után. UV lámpa segítségével megnézhettük, hogy egy kézfogással is sok kórokozót lehet átvinni egyik kézről a másikra.


Azoknak, akiknek kedvük volt, kipróbálhatták magukat az élő társasjátékban is, ahol ők maguk voltak a bábuk - kicsiktől nagyokig -, mindenki játszhatott és a pálya teljesítéséért ajándék is járt. Egészség- sarok is volt a védőnők vezetésével, Játszóházra, illetve gyermekmegőrzésre is volt lehetőség, ahol kézműves dolgokkal foglalhatták le magukat az ifjak. A parkolóban beleshettünk a mentősök mindennapi életének fontos helyszínére, a mentőautóba. A segíteni vágyók számára véradásra is volt lehetőség. Az egészséges ételek kóstolóján finom zöldségkrémeket ízlelhettünk meg. Anatómiai bemutató keretein belül darabokra szedtük az emberi testet.
A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Konfuciusz Intézete jóvoltából betekintést nyerhettünk a kínai kultúra érdekességeibe: kínai lámpás készítés, legyező hajtogatás, kínai papírkivágás, kalligráfia, kínai tollas focilabda kipróbálására is volt lehetősége a látogatóknak. Emellett Chi kung foglalkozás volt a tornateremben és kínai meséket hallgathattunk végig a Távol-Keletről címmel.


Összességében egy tartalmas nap volt, sok-sok érdekességgel és hasznos információval. Jó volt látni a kis- és nagygyermekek szemében a csillogást és az örömöt. Reméljük jövőre is részesei leszünk a Kutatók Éjszakájának.


Vadas Anikó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése