2016. október 20., csütörtök

Fehér kocsin piros vér: mentők 1956-ban

Az Országos Mentőszolgálat mindössze nyolc éve üzemelt, 930 állomással és 400 gépkocsival, mikor kitört az október 23-i forradalom. A kórházak és mentősök nem álltak készen ennyi sérültre, sem személyi, sem anyagi téren. A kórházak kórtermei betegekkel zsúfolva voltak, így az ágyak 10 százaléka maradt a forradalmi sérültek számára. A harcok kereszttüzében álló belvárosi kórházakban különös gyorsassággal teltek meg a szabad helyek sebesültekkel.
Markó utcai Mentőpalota pincéjében Dr. Orovecz Béla, az OMSZ akkori főigazgatója október 24-én reggel, a második világháborús tapasztalataira hagyatkozva szükségkórházat nyitott a rengeteg sérült fogadására.


Pincekórház

A pincében sebesültek ezreit látták el a mentősök. Műtőt külön blokkban alakítottak ki. A szállításra alkalmas betegeket pillanatnyi tűzszünetben vitték tovább a legközelebbi kórházakba. A Markó utca közelében folyó harcok miatt, nemcsak az élelmiszerellátás ütközött akadályba, hanem a hazajutás is, így az egészségügyi személyzet „bent alvós” műszakot teljesítet.  Dr. Kovács Gábor, a mentőkhöz a forradalom előtt egy hónnappal csatlakozott. Így idézte fel mentős emlékeit: "Azt néztük, hogy melyik sérültet vigyük el, kinek van nagyobb esélye az életben maradásra. Tényleg bokáig jártunk a vérben, ez nem túlzás, estünk-keltünk a vértől csúszós betonon, halálhörgés és jajgatás közepette, ezt nem lehet szavakkal visszaadni, borzalom volt. Egész nap hordtuk a sebesülteket meg a hullákat."
A sebesültek ellátása gyors munkát igényelt, rengeteg laikus önkéntes segített a mentésben. Nem volt véletlen, hogy a betegdokumentáció gyakran elmaradt, illetve naplók és kartonok tűntek el.

„Forradalmi” betegségek

A forradalom alatt az általános esetkivonulásokon száma is megugrott, a félelem, a fokozott stresszhelyzet, a bizonytalanság sok terhes nőnél megindította a szülést, másoknál akut belgyógyászati, neurológiai és pszichiátriai tüneteket produkált. A járóképes betegeket mielőbb hazaengedték a belvárosi kórházakból, az életveszélyes állapotban lévőket pedig a tűzszünetekben szállították egyik kórházból a másikba az OMSZ közreműködésével. A mentőszolgálat számára ebben az időben nem volt megállás.


„Forradalmi” sebesülések és sebek


Kézifegyverektől származott a lövési sérülések több mint 75 százaléka, a többit ágyúk, tankok, gránátok okozták. A sérülések 57,3 százaléka végtagsérülés, 27,8 százaléka hasi- és mellkasi-, 14,9 százaléka fejsérülés volt.
A harcok következtében Magyarországon feltehetően 2700 ember vesztette életét, ebből Budapesten 1945 fő. Az Országos Mentőszolgálat 1956-os eseménynaplója szerint 25.680-nál több mentőfeladatot látott el 1956-ban, mint 1955-ben. A többletszám túlnyomórésze 1956-os sebesültszállítást jelentett.

A Pincekórház ma a Kresz Géza Mentőmúzeum része, amely a Markó utcában látogatható, itt a korabeli eszközöket és mentőautókat is meg lehet nézni.



Lénárt Eszter

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése