2016. december 18., vasárnap

Ilyenkor decemberben – avagy hogyan éld túl a vizsgaidőszakot karácsonyig...

Nagy a sürgés-forgás: az ablakokra felkerülnek a fehér hópihék, égősorok világítanak minden ház udvarán, kitisztulnak a kiscsizmák és készülnek a karácsonyfadíszek. Az emberek szíve meglágyul, többet adnak és kapnak ebből a bizonyos szeretetnek nevezett csodából. Itt a december, közeleg az ünnep, de ezzel egy időben pallosként lebeg a fejünk felett a vizsgaidőszak is.


Te is várod már a karácsonyt? A távolból már biztosan érzed a mézeskalács illatát, a fenyő tűlevelei képzeletben elárasztják aprócska kollégiumi szobád padlóját, olykor-olykor ízlelnéd a forralt bor zamatát. Mégis mit lehet tenni olyankor, amikor a fejedbe kell verned a szakszavakat és a sternocleidomicsodákat? Tanulni amúgy is nehéz és természetesen mindig van valami, ami csábítóbb a könyveknél. Az ünnepek előtt ez rendszerint hatványozottabban igaznak bizonyul. Találni kell egy módszert, hogy fel tudj készülni a vizsgákra és a lelkedet is ráhangold a karácsony szellemére. – Nehéz ügynek tűnik ez így elsőre.
Néhány ilyen időszakot magam mögött tudva, mára megtaláltam azokat a dolgokat, amelyek segítenek. Íme, néhány tipp, amivel egyensúlyt tudsz teremteni:

1. Hallgass karácsonyi dalokat, amikor nem tanulsz. Lehetőleg ne az eret vágós fajtából, hanem a vidámabbakból válogass, hogy feldobják a kedved.
2. Ha éppen pihensz, készíts valami egyszerű és kreatív ajándékot a szeretteidnek. Ha másokat boldoggá teszel, te is boldogabb leszel.
3. Vizsgák után sétálj a feldíszített városban, igyál egy jó forralt bort, menj emberek közé, lazíts pár órát, hogy újult erővel térhess vissza a könyvek fölé.
4. Tanulás közben gyújts gyertyát. Ez kellőképp hangulatot teremt, és jobban ráveszed magad az új ismeretek elsajátítására.
5. Adakozz! Az ünnepre készülődésnek és a lélek karbantartásának egy nagyon nemes módja, ami benned is jobb érzéseket kelt.
6. Ha már félretetted a könyveket, süss valami finom sütit, ami megidézi az otthont és „karácsony illatot” áraszt.
7. Ha nincs eleged a vaskos kötetekből, olvass ünnepi idézeteket vagy ehhez kapcsolódó könyvet, amitől kikapcsolódsz.
8. Burkolózz be egy vastag, puha pléd alá egy forró csoki, tea vagy kakaó társaságában és meglátod, sokkal könnyebben megy a fejedbe a tananyag.

Az utolsó és legegyszerűbb tippem:
9. Légy kedves. Ha te az leszel másokkal, veled is azok lesznek, ami megkönnyítheti a mindennapokat.


A látástól vakulásig tartó tanulás (feltéve, ha nem lazulod el a napot vagy takarítod ki az egész kollégiumot) nem éppen a legkellemesebb adventi program, a folytonos karácsonyi készülődés pedig nem előnyös a vizsgajegy szempontjából. Találd meg a saját egyensúlyod, amivel átvészelheted ezt az időszakot. Maradj erős a könyvekkel vívott csatában, ne bánkódj, hanem készülj lélekben a szent ünnepre, és éltessen a tudat, hogy „a szeretet nem szűnik meg soha”.

Csárdi Klaudia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése