2015. november 4., szerda

ZártHelyi

Nyugi, nem arról a zárthelyiről lesz szó, amire Te gondolsz, hanem egy teljesen más világról.
A ZártHelyi egy élő szabadulós játék, amit a világháború hangulata ihletett meg. Egy bunkerből kell kijutnod, amire összesen 60 perc áll majd a rendelkezésedre.
Egy valamire viszont figyelned kell… amint a számláló a nullához ér, az ajtók végleg bezárulnak!
Ennek apróján beszélgettünk Orsival és Balázzsal, a ZártHelyi két ötletgazdájával!

Balázs, úgy tudom, Te is ETK-s hallgató voltál és írtál az Infozióba, mesélnél erről?

Valóban, a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának Egészségügyi Gondozás és Prevenció alapszakán - majdnem védőnőként - végeztem. 1 év után azonban sikerült a népegészségügyi ellenőr szakirányra átmennem, ahol le is diplomáztam. Még a Kaposvári Képzési Központban kerültem az Infózió elődjéhez, ahol a vicc rovat volt a szakterületem, de írtam kisarkított, vicces horoszkópokat is, illetve később a tudomány rovat, illetve néhány interjú is hozzám került.

Hogyan jött a szabadulós játék ötlete?

A szabadulós játékok világa már 3 éve szilveszterkor megfogott minket Orsival (aki mára már a feleségem), amikor az első szabadulásunkat hajtottuk végre Pécsen. Annyira megtetszett nekünk, hogy a jól megszokott baráti társasággal végigjártuk Pécs összes pályáját, illetve voltunk Budapesten, Balatonlellén és Kaposváron is szabadulni. Aztán egy nászajándékba kapott hosszú hétvége során ültünk egy medencében, esett a hó a fejünk felett és belénk hasított a felismerés, hogy miért ne lehetne nekünk is egy ilyen szobánk? A gondolat februárban fogalmazódott meg, a pálya pedig május 1-jén nyitotta meg kapuit a szabadulni vágyók előtt. Mára pedig már 73 csapat járt nálunk, aminek mi nagyon örülünk.



Milyen jellegű feladatokra számítsanak az érdeklődni vágyók?

Teljesen vegyes feladataink vannak. Mivel a mi szobánk 3 helyiségből áll, így volt lehetőségünk arra, hogy szobákon átívelő feladatokat, rejtvényeket hozzunk létre, illetve sok kis apró fejtörő, vagy elgondolkoztató van az egyes helyiségekben is. A feladatok teljesítéséhez nincs szükség lexikális tudásra, sokkal inkább a 4-5 fős csapat együttműködésén és a találékonyságon van a hangsúly.

Hogy szereztétek be a kellékeket, illetve mikkel találkozhatunk a kijutás során?

A helyiség kiválasztása volt az egyik legnehezebb feladat. Amikor rábukkantunk a Bunkira - ami egyébként valóban egy régi óvóhely – a helyszín adta a témakört. A nagyszüleink padlása, illetve az, hogy katonacsaládból származunk sokat segített betölteni a szobákat. A berendezés egy nagyon kis kivételtől eltekintve szinte teljes mértékben padlás- és sufni kifosztásból származik.

Ti is a kihívások szerelmesei vagytok? Szoktatok más szabadulós játékokat kipróbálni? Mondanátok egy kedvenc helyet?

Már több, mint 10 szabadulásunk volt, így kiemelni egy játékot nehéz lenne, mert mindegyikben voltak nagyon ötletes megoldások. Inkább azt mondanánk, hogy az egyedi megoldásokat kedveljük nagyon, ami nem a többi szobából származik, hanem látszik az adott társaság szellemi munkája is.

Mindig is érdekeltek az ilyen megpróbáltatások, de klausztrofóbiás vagyok, mennyire érdemes kipróbálnom? A hasonló problémával küzdőknek is ajánljátok?

A Bunker 44 m2-es, így a viszonylag nagyobb pályák közé tartozik. Volt már nálunk színvak és a bezártságot annyira nem kedvelő játékos (nálunk fontosak a színek is, és a föld alatt van maga a pálya), aki saját elmondása szerint nagyon élvezte a ZH-t. Szerintünk kipróbálni mindenképpen érdemes.



Ha valaki bepánikol, akkor van lehetőség, az azonnali szabadulásra?

Természetesen a játékot mi mindvégig követjük kamerán, és folyamatos walkie-talkie összeköttetésben állunk az aktuális csapatunkkal, így ha bármilyen probléma lenne, azonnal lehetőség van a játék megszakítására. Szerencsére az eddigi játékok során a berendezés minimális amortizációján kívül semmi negatív történés nem volt.

Volt esetleg valami olyan emlékezetes pillanat, amit szívesen elmesélnétek? (vicces, megható történet, stb…)

A megalakulásunknak az eleje nagyon emlékezetes számunkra. Már a lehető összes engedélyt, és útmutatást beszereztük, majd amikor már minden adminisztrációnak eleget tettünk, nekiálltunk kipofozni a légópincét, ami már évek óta porosodott a társasház aljában. Az első ecsetvonáskor azonban megjelent egy lakó, hogy itt mi semmilyen szobát nem fogunk nyitni, és hagyjuk is abba, mert ő nem engedélyezi. Idős bácsiról beszélünk, aki nem tudta, hogy ez a játék inkább a szellemi versengésre áhítozó fiatalokat vonzza, nem pedig a balhézni vágyókat. Azóta persze rendeződtek a körülmények. Vicces történet rengeteg lenne, de azok csak a pálya ismeretében viccesek. A kedvenc szállóigénk a szobából: „Gyorsan! Mondj egy színt! (mire a válasz) ÖT!”

Miben különböztök a többi pécsi pályától?

A többi pécsi pályához hasonlóan nálunk is vannak állandó akciók, mint pl. az, hogy a szülinapos játékos ingyen játszik, illetve kap tőlünk ajándékba egy pezsgőt. Azonban igyekeztünk egy teljesen új irányt létrehozni a szabadulós játékokban. A városban egyedülállóan nálunk két irányból indulnak a csapatok, és első feladatként először össze kell szabadítaniuk egymást, majd utána egymással kiegészülve haladnak tovább. Az összeszabadulás kb. 10 perc, de szerintünk színesíti a játékot. A fiúk különösen szokták élvezni az aknafedőn történő lemászást (hiszen a csapat egyik fele így közelíti meg a Bunkert). A másik különbség pedig egy újítás, amivel eddig csak Budapesten találkozhattak a játékosok. Lehetőség van a ZártHelyiben Tábornokos játékra is, melynek során élő segítségként egy Tábornok (Balázs) folyamatosan jelen van a szobában, és kedvétől (illetve a csapatok ügyességétől) függően segíti, vagy hátráltatja a csapatot a kiszabadulásban. Azt vettük észre, hogy ez a játék nagyon tetszik mindenkinek, mert ez viccesebb, interaktívabb, mint a walkie-talkie-s segítég.

Szóval, ha Te is meguntad a ZH-ra való felkészülést, akkor kicsit más értelemben kapcsolódj ki a ZártHelyiben. (elérhetőségek: zarthelyipecs.wix.com/zarthelyi ; facebook.com/zarthelyipecs)


Tóth Eszter

+++
A ZártHelyi jóvoltából 
MINDEN ETK-S DIÁK 15 % KEDVEZMÉNYT KAP A JÁTÉK ÁRÁBÓL!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése